V tejle tortici sem pa združila vse meni osebno najljubše okuse in si jo spekla za svoj 35. rojstni dan. Verjetno bi bilo boljše, da bi se priprave lotila že dan prej, ampak – delam vedno vse zadnji trenutek, kot ponavadi. 😀
Priprava ni zahtevna, malo bolj ‘komplicirana’ je samo pomarančna krema, ampak ni prehudo. 😀 Količine so navedene za tortni pekač premera 24 cm.
Narejena je iz treh plasti:
- čokoladnega biskvita za podlago,
- čokoladnega moussa in
- pomarančne kreme.
Kako naredimo ČOKOLADNI BISKVIT?
Potrebujemo naslednje sestavine:
60 g razmaščene lanene moke,
4 jajca,
100g masla,
100g temne čokolade,
150 g sladila (jaz sem uporabila Sukrin v prahu),
pol pecilnega praška,
pol žličke vanilijeve arome.
Jajca stepemo, da postanejo penasta in jim dodamo vanilijevo aromo. Maslo in čokolado stopimo v kozici nad vročo vodo, tako da nastane enotna zmes ter pustimo, da se malo ohladi. Zmes nato počasi vmešamo k jajcem.
Nato zmešamo še suhe sestavine (moko, sladilo, kakav, pecilni prašek), jih stresemo v posodo k jajcem in stopljeni čokoladi in vse skupaj mešamo, dokler ne nastane masa malo gostejše konsistence.
Razporedimo jo po razmaščenem pekaču in damo v pečico. Pečemo 10-15 minut na 160 stopinj.
Po pečenju biskvit, preden nadaljujemo z ostalimi plastmi tortice, ohladimo.
ČOKOLADNI MOUSSE
Potrebujemo:
250 ml sladke smetane
100g čokolade
4 lističe želatine.
Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut.
100ml sladke smetane v kozici na štedilniku zagrejemo skoraj do vretja ter v njej stopimo še čokolado. Spet mešamo, da se mešanica enakomerno rjavo obarva. V njej stopimo še namočeno in ožeto želatino.
Preostanek sladke smetane (150 ml) stepemo skoraj do trdega.
Nato oboje skupaj nežno zmešamo, dokler se masa enakomerno ne obarva. Jaz sem to naredila kar s kuhinjskim robotom na najnižji stopnji.
Ohlajen tortni obroč z biskvitom odpremo in razrahljamo, nato ga obložimo z acetatno folijo in spet zapremo ter na biskvit vlijemo čokoladni mousse. Če se zdi biskvit presuh, ga lahko tudi malo namočimo z mlekom. Nato vse skupaj postavimo za kakšno uro v hladilnik in medtem pripravimo še pomarančno kremo.
POMARANČNA KREMA
Potrebujemo:
3 dcl pomarančnega soka (najbolje sveže iztisnjenega iz pomaranč),
1 dcl vode,
4 rumenjake,
4 lističe želatine,
10g kokosove moke,
20g sladila,
200 ml sladke smetane.
Najprej si pripravimo iztisnjen sok pomaranč.
V hladni vodi namočimo želatino.
Nato jajčne rumenjake zmešamo s sladilom in kokosovo moko ter dodamo pol decilitra pomarančnega soka.
Preostali pomarančni sok skupaj z vodo na štedilniku v kozici zagrejemo skoraj do vretje. Nato vmešamo še rumenjakovo maso in kuhamo še nekaj minut. Ves čas kuhanja maso mešamo. Nato odstavimo s štedilnika ter v njej stopimo še želatino. Potem pokrito kozico postavimo v hladilnik za približno eno uro, da se masa zgosti.
Potem stepemo sladko smetano. Ko vzamemo pomarančno kremo iz hladilnika, jo še enkrat premešamo, da ponovno postane kremasta ter jo vmešamo k stemeni sladki smetani.
Kremo razporedimo čez strjeno kremo čokoladnega moussa in postavimo v hladilnik, da se masa spet strdi in poveže. Nato odstranimo tortni obroč in acetatno volijo in … je pripravljena na praznovanje česarkoli že. 😀
Pri tovrstnih torticah je vedno fajn, da jih potem pustimo čez noč v hladilniku in potem kakšno uro, preden jo postrežemo, pustimo na sobni temperaturi.
Ampak pri nas to ne gre tako. 😀 Je dobra tudi, če jo preizkusite takoj, preizkušeno. 😀
Edina sestavina, ki to torto vrže iz #lchf ravnovesja, je pomarančni sok. Lahko bi ga nadomestili tudi z limoninim sokom s sladilom in bi nastala limonina različica tele tortice, kar bom zagotovo v kratkem tudi preizkusila. 🙂
Pri pripravi mi je bil v odlično pomoč kuhinjski robot Bosch MUM Serie 2.