Kot mamica dveh, včasih celo treh otrok, se pri kuhanju vsak dan srečujem s kompromisi med tem, kaj jim je všeč, kaj je zdravo in tem, da hrano dejansko pojedo in je ne zavržemo. Zato velikokrat uporabim svoj zlati recept za bolonjsko omako, ki jo obožujejo na vse pripravljene načine. Omako lahko uporabite kot polivko za testenine, kot filo za lazanjo, z njo napolnite tudi bučke, možnosti je res nešteto.
Sestavine za 4 osebe:
1 srednje velika čebula
1 strok česna
20g masla
500g mešanega ali govejega mletega mesa
0,5l paradižnikove mezge
1 jušna žlica sladkorja/sladila
2 jušni žlici balzamičnega kisa
sol, poper, bazilika
Najprej narežete čebulo ter strok česna ter ju popečete na maslu, da postekleni. Dodate mleto meso in začimbe (sol, malo popra, baziliko) ter ga dobro popražite. Po približno 10 minutah dodate še pol litra paradižnikove mezge z decilitrom vode. Pokuhate še približno 15-20 minut. Še pika na i – na koncu dodate še žlico sladkorja/sladila in 2 žlici balzamičnega kisa. Omako spasirajte do želene teksture s paličnim mešalnikom ali v blenderju.
Na koncu imate omako, ki jo lahko uporabite isti dan, del pa brez težav zamrznete v skrinji. V omako lahko pred praženjem mesa dodate tudi razno zelenjavo, ki se v njej brez težav skrije – na primer svež paradižnik ali korenje, ter tako predstavlja še bolj hranljiv obrok za naše najmlajše.
Pa dober tek!