Projekt hiša

Načrtovanje kuhinje – leseni del

Upam, da ste si povzetek glede načrtovanja naše kuhinje prebrali v kolumni v Delu in Dom (če je še nisi, jo preberi tukaj), danes pa se bomo tule lotili še podrobnosti v zvezi z lesenim delom kuhinje, ki vas zagotovo tudi zanimajo.

Še enkrat bom povzela vse odlične nasvete, ki ste mi jih dale sledilke na Instagramu – da boste imele res zbrano vse na mojem blogu, kjer bo ostalo za vse večne čase oz. dokler bom plačevala gostovanje. 😀 Torej, svetovale ste mi:

  • višji pult od standardnega,
  • kuhinjske omarice do stropa,
  • čim več predalov – vsaj po delu kuhinje, nižjem od pasu,
  • koš za smeti z odpiranjem na senzor,
  • skrite vtičnice,
  • omara s skritimi in razstavljenimi kuhinjskimi pripomočki,
  • senzorski led trak pod visečimi omaricami,
  • vsaj eno ozko višjo omarico za olje in kis,
  • predal pod pečico za stvari, ki se v manjših kuhinjah hranijo kar v pečici.

Primerjala sva torej več ponudb za leseni del – odločala sva se med mizarjem in industrijskim proizvajalcem kuhinj Dan Kuchen Šentjur. Dejstvo je, da so bile v najinem primeru ponudbe za kuhinje s strani dveh mizarjev in Dan Kuchen Šentjur praktično identične, tako da finance niso bile odločilne pri odločitvi za Dan Kuchen. Na koncu je le zaradi tega, ker sva se odločila za črne mat in anti-touch fronte, zmagal Dan Kuchen, pri katerem so fronte iz lakiranega MDF, brez spojev, kar se meni zdi zame precejšnja prednost, saj mi velikokrat kapljice kar letijo naokoli in bi se po mojih izkušnjah znašla hitro na napačnem mestu – v kakšnem spoju fronte, ki bi potem po možnosti zacvetela.

Prednosti industrijskega proizvajalca se mi zdijo še naslednje: v njihovem razstavnem prostoru si lahko zelo dobro pogledaš, kakšen bo končni produkt, ki ga boš dobil. Vidiš primere, na kakšen način so postavljeni predali, kako izgleda dvignjen pomivalni stroj v praksi, kako deluje motorček za odpiranje pri košu za smeti. Imajo že dodelan proces proizvodnje, lakiranje front, sestavljanje posameznih delov, v katerem ni velikega manevrskega prostora za napake. Slabost je, da so kuhinje sestavljene iz njihovi standardnih delov, vendar se je pri nas kuhinja dala lepo ‘sestaviti’ in zapreti do stropa brez izgube shranjevalnega prostora – ter tako ni bila bistvena točka pri odločanju. Mizarji lahko to naredijo še malenkost bolj natančno in izkoristijo čisto vsak centimeter. Standardni sestavni deli pa po drugi strani pomenijo nekaj prednosti pri dodajanju dodatnih zadev za razporejanje stvari v predale – recimo protizdrsne podloge, organizatorji za pribor in podobno – pašejo notri tudi tisti iz Ikee, kar je precej bolj ugodno za nas, običajne uporabnike.

Pult sva izbrala iz ultrapasa, kar sem že pojasnila v kolumni – imam v mislih to, da bo za obroke velikokrat polotok služil kot nadomestna miza, zato sem si res želela istega toplega občutka na njem, kot na mizi. Seveda bi rajši imela tudi možnost, da odlagam vroče stvari direktno na pult ali pa režem na njem, ampak kot pri vsaki stvari, je tudi v kuhinji treba sprejet kompromise in se odločiti v tisto smer, ki je tebi osebno bolj pomembna.

Že od vsega začetka sva bila odločena za brezročajno kuhinjo ter omaricami na pritisk ali povlek. V stari kuhinji sem imela namreč ročaje, v katere sem se zaradi majhnosti kuhinje ves čas zadevala. Poleg tega so bili še ostri in sem se včasih pri čiščenju front kar udarila – zato mi je bila ta rešitev že od vsega začetka najbolj privlačna. Odločila sva se za model Silbermond, imajo pa tako ali tako kuhinje za vsak okus ter ogromno možnosti različnih barvnih kombinacij in ročajev – glej slike.

Možnosti izbire barv front in pultov
Ročaji

Bila sem v precejšnji dilemi glede barve front – ali bi izbrala črne mat ali temno sive, rahlo teksturirane. Na koncu se je odločil mož, pa moram reči, da sem u njegovo odločitvijo za črno mat pomirjena. Ko pogledam fotke končanih kuhinj, mi vseeno izgledajo veliko bolje, kot sive. Seveda je to čisto subjektivna odločitev – midva sva bila v temne kuhinje zagledana že odkar smo jo imeli v apartmaju v Jasna Resort. 😀

Vzorčna kuhinja v studiu Dan Kuchen Šentjur

V studiu Dan Kuchen Šentjur se Dejan rad pohvali, da vam, ko vam zmontirajo kuhinjo v hišo, pustijo kuhinjo ‘pripravljeno na uporabo’. To pomeni, da cena vaše kuhinje že vključuje plastične kante za smeti, ki se točno prilegajo predalu, ter vložek za pribor, v katerega si lahko pospravite osnovni pribor in kuhinjo začnete uporabljati praktično takoj, ko monterji odidejo. Seveda lahko pri njem naročite tudi aparate ter korito z armaturo – mi smo to izbrali drugje in o tem si več lahko prebereš tukaj in tukaj.

Nova vzorčna kuhinja v Studiu Dan Kuchen Šentjur

Pod koš za smeti smo dodali še motorček za odpiranje koša za smeti na senzor, ki sem si ga želela že odkar pomnim. V prvi kuhinji sva že želela imeti take koše za smeti, pa se zaradi spleta okoliščin potem to žal ni uresničilo. Poleg tega sva dodala še led trak pod omarice in potopne vtičnice na pult. Sicer sem se sedaj, ko smo kuhinjo načrtovali, spraševala, zakaj jih pravzaprav nismo načrtovali že v steni (nad pultom imam namreč načrtovano eno stikalo za luči, vtičnice bi pa komot dali zraven, pa jih nismo) – zdaj so pač potopne v pultu ob steni – dve vtičnici in USB port. Upam, da se bo izkazalo za praktično.

Po mojem je edina stvar, ki je nisem vključila v leseni del kuhinje, niša, ki bi se odprla in bi se v njej praktično skrivali že razpostavljeni kuhinjski aparati, ki jih uporabljaš vsake toliko časa. Žal za to ni bilo dovolj prostora oz. bi za moje pojme morala za to žrtvovat preveč delovne površine. Vse ostalo smo vključili, tako da sem zaenkrat res zelo zadovoljna in se že veselim našega naročenega produkta. 😀 Aja, še tale medklic – zadnjič sem na Instagramu zasledila v pultu integriran brezžični polnilec za telefon. Meni, kot ustvarjalki vsebin, ki sem res precej časa na telefonu, je zgledala rešitev res noro dobra, pojma nimam pa, koliko bi stala in kakšen pult bi morali za to namontirat, ker se nisem spuščala v raziskovanje.

Ko smo kuhinjo pri Dejanu naročili, je v naslednjem tednu prišel na hišo in naredil natančne meritve kuhinje. Predlagal je še nekatere optimizacije glede dolžine pulta, ki jih je prostor omogočal, tako da ga bomo res maksimalno izkoristili. Nato sem se še enkrat oglasila pri njem v salonu, da sva se dogovorila za dokončne podrobnosti ter naročilo kuhinje še potrdila.

V glavnem, ne pozabit, da imate še 1 leto v Studiu Dan Kuchen Šentjur s kodo MATEJA5 še dodaten popust na tiste akcije, ki jih imajo v tistem trenutku. Zelo bom vesela tudi vaših povratnih informacij, če boste kodo res izkoristili in kako boste zadovoljni z Dejanovo storitvijo.

Objava je nastala v sodelovanju s Studiom Dan Kuchen Šentjur.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto za zagotovaljanje boljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close